Spelend leren met taal

“Mijn spelen is leren, mijn leren is spelen,” schreef Hyronimus van Alphen. Het is het motto van Erno Mijland, manager innovatie en senior adviseur bij BCO Onderwijsadvies. Erno is opgeleid als docent Nederlands/Engels, auteur van vele boeken en blogs (alleskanaltijdbeter.blogspot.com), werkte als journalist en bracht onlangs een eerste dichtbundel uit. Het hoeft dus geen betoog dat hij iets heeft met taal.

In zijn trainingen met schoolteams laat hij deelnemers graag de kracht ervaren van variatie in leeractiviteiten. “Spelen met taal is daarbij voor mij een manier van leren die echt bij me past. Werken met verhalen en gedichten, metaforen of woordspelletjes, ook met volwassenen, geeft een andere, vaak verrassende dynamiek in het leren. Met talige humor wil ik boodschappen verankeren en meteen een prettige sfeer creëren in de groep. Spelen geeft betrokkenheid en dat biedt weer ruimte om een serieuze boodschap te laten landen.

Enkele jaren geleden maakte ik al kennis met het begrip meervoudige intelligentie. Het paste als een handschoen bij hoe ik leren wil vormgeven: veel variatie in werkvormen met taal, maar ook visuele elementen, bewegen enzovoort. Ik merk vaak dat leraren en trainers dat meteen snappen, het vaak zelf ook periodes hebben toegepast, maar dat het ook gemakkelijk wegzakt. Je ziet dan weer lappen tekst op een presentatie, het publiek alleen maar zitten en nauwelijks visuele ondersteuning. Voor mij begint het altijd met de vraag: hoe kan ik mijn publiek een stap laten maken met hun vraagstuk? En hoe zorg ik ervoor dat ze niet alleen met antwoorden, maar ook met nieuwe vragen naar huis gaan?” 

Op de conferentie Celebrate Creatief Leren geeft Erno een speelse workshop, met daarin onder andere een bijzonder sprookje, een minicursus dichten en volop gelegenheid voor deelnemers om mee te spelen. “Ik wil mensen verschillende werkvormen laten ervaren en ze meegeven hoe ze taal kunnen inzetten in trainingen en presentaties. Na de workshop heb je hopelijk je palet uitgebreid van mogelijkheden om taal op een creatieve manier in te zetten voor de doelen die je met een groep hebt.”