Celebrate Creatief Leren 2.0 Feest van meervoudige intelligentie en talent ontwikkeling

10 oktober 2018 

Workshop Bjørn Aris

Bjørn Aris combineert oosterse wijsheid met westerse wetenschap in de workshop Martial Arts-Iaido. Deelnemers ervaren zelf welke onlosmakelijke relatie er is tussen bewegen en leren. ``Mensen die zoals gebruikelijk bewegingsloos luisteren naar een presentatie, onthouden misschien tien procent van de informatie. Bewegen helpt hen meer dan zestig procent te onthouden,'' zegt Aris. Het bewijs levert hij tijdens Celebrate Creatief Leren met een workshop over de Japanse zwaardvechtkunst iadio.
Bjorn Aris - The Cutting Edge
Aris bestudeert al 25 jaar Oosterse gevechtstechnieken en behoort tot de top drie van iaido-beoefenaars in Europa. Sinds 2000 is hij een veelgevraagde en succesvolle coach en trainer voor managers in het bedrijfsleven, dat hij uit eigen ervaring door en door kent. Hij is niet alleen zelf succesvol als zelfstandig ondernemer, maar was ook twaalf jaar lang investment banker in de internationale financiële sector. Die carrière vormde oorspronkelijk de basis voor zijn onderzoek naar methodes voor meer succes op het werk, die van toepassing kunnen zijn binnen het onderwijs.

Aris heeft inmiddels twee boeken op zijn naam staan; Knowledge Productivity uit 2004 als mede-auteur en The Cutting edge: The martial arts of business uit 2011 als auteur. In het laatste boek omschrijft hij de beperkingen van de westerse visie op kennis en vergelijkt deze met de oosterse visie, waarin meer belang wordt gehecht aan inzicht. Het boek helpt lezers om succes te behalen en dit bovendien als een vorm van ontspanning te ervaren. ``Kern is een juiste balans tussen rationaliteit en intuïtie.''

Het gerenommeerde onderzoeksbureau TNO onderzocht vorig jaar of de inzichten van Aris ook daadwerkelijk meetbaar resultaat hebben. Een onderzoek naar zijn Mental Bridging programma bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol wees uit dat deelnemers aan de training veel alerter waren, meer vertrouwden op hun eigen intuïtie en zich bovendien veel beter voelden. Het Mental Bridging programma, dat een brug legt tussen de linker- en rechterhersenhelft, won vervolgens de Innovatieprijs 2012 van de Koninklijke Marechaussee.